Ara fa poc més de dos mesos, al Cruïlla començava a estar clar que seria molt difícil que l’edició del 2020 al Parc del Fòrum es pogués celebrar tal i com l’haviem estat projectant. En una reunió telemàtica va sorgir una idea nova, molt ambiciosa però molt complicada d’implementar perquè requeria l’actitud més valenta: convertir tots els NOS en un GRAN SÍ.
Cruïlla no es volia imaginar l’escenari d’haver de passar tot un estiu sense cultura i així vam anar teixint el que dues setmanes més tard anunciaríem com a Cruilla XXS.
Cruïlla es reinventaria com un festival de ciutat: ompliria els espais més emblemàtics de la ciutat de Barcelona de concerts i activitats, amb la visió àmplia que caracteritza al festival: tots els estils però també més disciplines. I tot això es faria amb aforaments petits, de 400 persones, i amb protocols sanitaris per garantir la seguretat dels assistents. Ara MENYS ÉS MÉS.
El nou Cruïlla XXS implicava un esforç gegant: programar més de 200 activitats, repartides en 9 dels espais més emblemàtics de la ciutat: el Camp Nou, l’Anella Olímpica, el Poble Espanyol, Disseny Hub Barcelona, els Jardins del Teatre Nacional de Catalunya, el Recinte Modernista de Sant Pau, el Teatre Victòria, la Plaça Univers i el Jardí del Museu Marítim. I oferir una programació variada en estils, que van de la música clàssica al trap, del pop a l’electrònica o del rock dur a la música familiar. Però en el Cruïlla XXS també hi hauria lloc per a espais de reflexió i espectacles d’humor, teatre, dansa o circ, tal i com ens té acostumats el festival Cruïlla.
Avui es dóna el tret de sortida a més de 30 dies de Cruïlla XXS i més de 200 activitats però el que ja està clar i d’això l’equip n’està orgullós, és que alguns dels objectius ja han estat acomplerts: per una banda, reactivar un sector que ha estat profundament afectat per la Covid19 i per l’altra, demostrar que la col·laboració entre els principals agents culturals de la ciutat no només és possible sino que és imprescindible.
Com si no, a espais com El Camp Nou, el Recinte Modernista de Sant Pau, la Plaça Univers o l’Anella Olímpica es viuran concerts per 400 o 800 persones? O com és possible programar 200 activitats en un temps rècord si no és per la força i voluntat d’artistes, empreses de management, companyies de teatre, humoristes…?
L’acte inaugural d’ahir, que va comptar amb una nodrida representació d’autoritats va suposar l’aperitiu perfecte per Cruïlla XXS, amb Agnès Marquès com a mestre de ceremonia, i també com a comissària del Cruïlla Talks, el director del certamen Jordi Herreruela va donar la benvinguda a tots els presents tot explicant l’extraordinària aventura que ha estat crear l’XXS, i recordant que en cada compra d’entrades es pot col·laborar amb un donació al Banc d’Aliments, que està oferint un ajut a aquells més necessitats en aquest crisis social i econòmica degut a la Covid19.
Precisament sobre els reptes i el futur que ens espera degut a la pandèmia va versar la conversa que el propi Jordi Herreruela va mantenir amb Genís Roca, en una mostra de Cruïlla Talks, un altre dels protagonistes d’aquest XXS.
Després de la reflexió va tocar el torn de Tomàs Fuentes i Taltavull que van posar l’humor a la vetllada. Roger Mas va ser el següent protagonista amb un tastet del concert que oferirà demà als Jardin del Teatre Nacional, en el que presentarà un format amb obres de poetes com Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu Vila, Toni Gol i Roca i Amadeu Vidal i Bonafont, i algunes cançons que està preparant per al disc que sortirà començat l’any vinent.
Va concluir la nit amb una mostra de Moreno & Cia. i Cristina Calleja amb el seu espectacle Flotados que arriba al teatre després d’un gran èxit internacional i d’haver estat guardonat amb el Premi MAX al millor espectacle de teatre de carrer, i que es podrà gaudir íntegrament el dimarts 28 de de juliol al Teatre Victòria.
Dins el marc de les col·laboracions, Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat, va col·laborar amb la cessió d’una peça creativa de gran format i elaborada en vímet en el escenari.
Ahir a la nit va començar Cruïlla XXS i el somni imaginat fa ara fa poc més de dos mesos, s’ha convertit en una bogeria col.lectiva a la que s’hi han sumat artistes, institucions, espais, sponsors i sobretot el públic de Barcelona que ha donat una benvinguda al Cruïlla XXS com sols la gent d’aquesta ciutat sap fer-ho.