Carme Portaceli, nova directora artística del TNC a partir del setembre de 2021

La directora escènica s'incorporarà aquest mes de setembre al TNC com a programadora de la temporada 2021-2022

El Consell d’Administració del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha nomenat avui dilluns, 13 de juliol, i a proposta de la Comissió de Valoració, Carme Portaceli com a directora artística del TNC a partir del setembre de 2021 i fins que finalitzi la temporada 2026-2027, en substitució de Xavier Albertí, actual director artístic del TNC fins al 31 de juliol de 2021.
A partir de l’1 de setembre de 2020, Carme Portaceli s’incorporarà al TNC com a programadora de la temporada 2021-2022 i, a partir de l’1 de setembre de 2021, començarà a exercir com a directora artística del Teatre Nacional de Catalunya. El seu contracte serà de 6 anys no prorrogables.
La Comissió de Valoració ha apreciat especialment la trajectòria professional de Carme Portaceli, la seva capacitat per elaborar una programació d’una alta qualitat artística i la seva idoneïtat per respondre als objectius estratègics del TNC. Aquests objectius inclouen: garantir la diversitat de la programació, amb el patrimoni teatral català i universal com a eix fonamental; incentivar la creació contemporània i la innovació amb nous llenguatges artístics; impulsar la llengua catalana; fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques, i promoure la projecció internacional del TNC. Del projecte artístic de Carme Portaceli en destaca el seu compromís amb el públic per mantenir els nivells d’ocupació de les darreres temporades, l’objectiu de situar el TNC com a capçalera del sistema teatral públic de Catalunya i l’ambició d’esdevenir un referent de les arts escèniques al sud d’Europa amb una projecció especial sobre les cultures de la Mediterrània.
La nova directora depèn jurídicament del Consell d’Administració del TNC i haurà d’exercir les seves funcions en coordinació amb la Direcció executiva del Teatre, liderada per Mònica Campos, i responsable de portar a terme la gestió dels recursos financers, patrimonials, personals i tecnològics de l’entitat.
El Consell d’Administració del TNC vol agrair la feina de l’actual director artístic del TNC, Xavier Albertí, durant aquests vuit anys de feina ben feta i la seva aportació al teatre català, tot fent front a les dificultats del moment i preservant sempre l’excel·lència artística i el compromís  intel·lectual i ètic del TNC com a servei públic i motor de creixement cultural.
Xavier Albertí continuarà com a director artístic del TNC fins al 31 de juliol de 2021.

Trajectòria de Carme Portaceli:
La trajectòria professional de Carme Portaceli en el món de les arts escèniques es va iniciar al costat de Fabià Puigserver al Teatre Lliure l’any 1982 com a ajudant de direcció a l’obra Fulgor i mort de Joaquin Murieta de Pablo Neruda, amb traducció de Miquel Martí i Pol i direcció del mateix Fabià. Al llarg de la seva trajectòria com a directora d’escena ha dirigit més de 70 espectacles. Entre 2016 i 2019 va ser Directora artística del Teatro Español de Madrid. Des de 2014 fins ara és Vicepresidenta de l’Academia de las Artes Escènicas. Entre 2005 i 2016 va ser Directora artística de la FEI – Factoria Escènica Internacional. Des de l’any 2001 fins al 2016 va ser professora de Direcció i d’Interpretació a l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. L’any 1981 es va llicenciar en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Ha obtingut un important reconeixement per part de la crítica, el públic i nombrosos premis: Premi MAX 2017 al Mejor Espectáculo, Premi MAX 2017 a la Mejor Dirección, Premi Butaca 2017 a la Millor Direcció per Només són dones de Carmen Domingo. Premi de la crítica 2009 al Millor espectacle per Què va passar amb Nora quan va deixar el seu home, d’Elfriede Jelinek, entre molts d’altres.

Darreres estrenes com a directora d’escena: Mrs. Dalloway de Virginia Woolf. Teatro Español, Madrid, 2019; L’enigma di Lea. Òpera. Text de Rafel Argullol. Música de Benet Casablancas. Gran Teatre del Liceu, Barcelona, 2019; Policias y ladrones. Sarsuela. Música de Tomás Marco i llibret d’Álvaro del Amo. Teatro de la Zarzuela, Madrid, 2018; Frankenstein de Mary Shelley. Versió Guillem Morales i Carme Portaceli. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2018; Troyanas d’Eurípides i Alberto Conejero. Festival de Mérida, 2017; Galileu de Bertolt Brecht. Teatre Capitol, Barcelona, 2017; Jane Eyre de Charlotte Brönte i Anna Maria Ricart. Teatre Lliure, Barcelona, 2017; Esplendor d’Abi Morgan. Grec 2016 Fetival de Barcelona; Teatre Romea, Barcelona, 2016; La rosa tatuada de Tennessee Williams. Centro Dramático Nacional. Teatro María Guerrero, Madrid, 2016; Només són dones de Carmen Domingo. Teatre Nacional de Catalunya, 2015. Gira: Catalunya, Manacor, París… Teatro de La Abadía, Madrid, 2016; El president de Thomas Bernhard. Temporada Alta Festival de Tardor. Girona 2014. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2014; Krum de Hanoch Levin. Grec 2014 Festival de Barcelona, Teatre Lliure, FEI. Teatre Lliure, Barcelona, 2014; Las dos bandoleras de Lope de Vega. CNTC (Compañía Nacional de Teatro Clásico) i FEI. Teatro Pavón, Madrid, 2014; Televisor & Misèria de la II Transició d’Albert Boronat. Grec 2013 Festival de Barcelona i FEI. Teatre Romea, Barcelona, 2013; El vídeo no el veu ningú de Martin Crimp. Grec 2012 Festival de Barcelona – Centro Dramático Nacional. Teatre Mercat de les Flors, Barcelona, 2012. Teatro Valle Inclán, Madrid, 2012. Els baixos fons de Maksim Gorki. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2012; La nostra classe de Tadeusz Slobodzianek. Grec 2011 Festival de Barcelona. Teatre Lliure de Gràcia, Barcelona, 2011; Conte d’hivern de William Shakespeare. Festival de Temporada Alta, Girona, 2010. Teatre Romea, Barcelona, 2011; Prometeu d’Èsquil i Heiner Müller. Inauguració Grec 2010 Festival de Barcelona. Festival Clásico de Mérida, 2010. Teatro Valle Inclan – Centro Dramático Nacional, Madrid, 2010; L’auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2011; Te doy mis ojos d’Iciar Bollain i Alicia Luna. Teatre Dramàtic de Vietnam – FEI. Opera House, Hanoi, 2009.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

Lo último de Noticias

This site is protected by wp-copyrightpro.com