Adela ve a ser una nadala, però una nadala pop, molt allunyada -musicalment parlant- del concepte de nadala que tots tenim en ment. El que li atorga aquesta etiqueta és la lletra d’aquesta cançó, una lletra tendra, melancòlica, propera, sentida… i amb les festes de Nadal de rerefons de la història de l’Adela, una dona centenària que té molt clar quina és la verdadera riquesa en aquesta vida. Com a apunt anecdòtic, cal destacar que l’actriu del videoclip d’Adela és la Feliça, l’àvia de l’autora, que malauradament ja no es troba entre nosaltres però que el seu record roman molt viu -i reviu en cada visionat del videoclip. ‘Adela té molt clar el que té: és rica en il·lusions, tant o més dolces que els torrons’. ‘Adela sap bé que el Nadal no és or, ni encens ni mirra: és el somriure de l’infant.’ Perquè el Nadal no és res material, sinó que és somriure, és gratitud, és compartir. I encara que aquest any no puguem compartir aquestes festes amb tots els qui voldríem, la història d’Adela va més enllà i ens parla de la felicitat i la gratitud més profundes, les que ens fan tenir ganes de viure malgrat totes les dificultats que ens puguem trobar al llarg de la vida.
‘El foc, el caliu i la cendra’ és un disc de tres parts. ‘Adela’, el seu primer single, és un tema que pertany a la part més càlida i amorosa de l’àlbum, la del ‘caliu’.
El cos en combustió passa per tres etapes: ‘El foc, el caliu i la cendra’. Tres etapes que divideixen el disc en tres parts. I per què aquest títol? Perquè tots nosaltres hem experimentat o experimentarem en algun moment donat de la nostra vida: el foc (la rebel·lió, la crítica, la ràbia, la reacció), el caliu (la tendresa, l’amor, la sensibilitat, la dolçor) i la cendra (la tristesa, la por, la melancolia, l’enfonsament). El foc, el caliu i la cendra. No podíem trobar millor títol per al proper disc de la gironina Tona Gafarot.
El foc, el caliu i la cendra es publica el dia 1 de gener del 2021 per ressaltar la importància d’un canvi d’etapa, d’un nou any que tots estem esperant amb il·lusió i amb la mirada posada al canvi, i així deixar enrere un any 2020 marcat per les dificultats i els entrebancs. L’1 de gener del 2021 és l’inici d’un any ple d’esperança per a tothom, una data simbòlica que marca un abans i un després, i que vol cremar, com el foc més roent, tot record de l’any que deixem enrere per acabar-lo convertint en cendra. I a partir d’aquí, un nou començament.
El segon disc de Tona Gafarot ha pogut ser una realitat gràcies també als músics Emili Bosch (Medusa Box, b1n0) a la producció musical, als sintetitzadors i a les guitarres elèctriques, Jordi Bosch (Medusa Box) al baix, Toni Molina (The Gruixut’s, Mazoni, Sanjosex, Miquel Abras, Adrià Puntí, XebiSF) a la bateria. També hi han col·laborat Adrià Bravo (Medusa Box, Teletexto) al piano elèctric i sintetitzadors a la cançó La nòria, i Marta Pérez i Montse Ferrermoner (companyes de Tona Gafarot de Les Anxovetes, el grup d’havaneres en femení) fent segones veus a les cançons Ombres dins el bosc i La nòria (de la part del disc de La cendra). La gravació del disc s’ha dut a terme entre els estudis Soundclub Studio de Salt, amb Lluís Costa, i Cardamomo Studios de La Bisbal de L’Empordà, amb Jordi Bosch.