El Teatre Akadèmia estrena aquest divendres ‘La Nit’, el primer de dos espectacles concebuts i dirigits per Moreno Bernardi

El segon, 'Radionit', es podrà veure a partir del 19 de febrer

El Teatre Akadèmia de Barcelona presenta aquest febrer La Nit i Radionit, dues peces concebudes i dirigides per Moreno Bernardi i produïdes pel mateix teatre. L’artista italià, que ha firmat més de 60 peces escèniques entre dansa, teatre i dramatúrgies i que manté una ininterrompuda implicació en la formació internacional i en la difusió i investigació artística, celebra els seus 20 anys de trajectòria artística a Barcelona reinterpretant, en dues peces diferents, les delirants paraules de La nit just abans dels boscos, de Bernard-Marie Koltès.

El text que enguany compleix 44 anys sense perdre ni un bri d’actualitat és una de les obres més representades del dramaturg francès degut a la llibertat amb la que el lector la pot llegir: de pamflet polític a poema urbà, de la violència a la cerca real de l’amor. Moreno Bernardi li ret ara homenatge amb una aproximació revolucionària del text havent conduït els intèrprets en un intens estudi de les paraules, la veu i el cos durant un procés de 9 anys. Una intensa trobada en la recerca per l’exploració i el risc que ofereix al públic altres maneres de viure els textos universals.

La nit (del 5 al 4 de febrer), interpretada per Guillem Gefaell i David Menéndez, i Radionit (del 19 al 28 de febrer), interpretada per Gefaell i Menéndez i també per Mònica Hernández i el mateix Moreno Bernardi, parteixen d’una mateixa base per desembocar en dues propostes diferents, i a la vegada complementàries.

Sobre LA NIT

Moreno Bernardi desdobla el text de Koltès multiplicant els punts de vista de les inquietuds del personatge: dos desconeguts que es busquen i només, a vegades, aconsegueixen un contacte que els calmi i els alimenti la necessitat de parlar, de despullar-se i, per fi, trobar un lloc on ser, on estimar, on viure. Allà on aquests homes expliquen les dificultats d’encaixar en un món controlat pel poder, amagant-se sempre en l’ombra que els fa sentir estrangers i tremendament sols. El públic (testimoni accidental) decideix allò que veu, allò que s’endú, allò que vol sentir d’aquests dos desconeguts: com dues ombres corren per una última i única nit de la seva vida a la vora de l’extenuació, buscant una espatlla en la qual aturar-se a descansar.

Sobre RADIONIT

– composició per a dos veus i un cant en tres moviments –

La composició de Bernardi, com una pluja torrencial de paraules, sona a l’escenari dirigida en viu pel propi director. Un quadre acústic i plàstic que, gràcies a l’espai dissenyat per Jordi Quintana, transforma a Moreno Bernardi en el personatge, projectant el missatge de Koltès amb la seva actuació i permetent a l’espectador veure el viatge de la paraula: de poema urbà a pamflet polític, de la confessió més íntima al manifest commovedor.

A Radionit, el personatge de Koltès -que carrega amb el pes de les històries de sota els ponts i dels ulls de les putes, perdut, però tremendament lúcid en la seva recerca de l’altre com a refugi- es manifesta a l’escenari a través de l’actuació de Bernardi, les paraules que retorcen els cossos dels intèrprets i el Cant de l’Alegria, que evoca el malson en què s’ha convertit Europa pels deixats de banda.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

Lo último de Artes Escénicas

This site is protected by wp-copyrightpro.com